Internet Society Frontpage

Events Membership
About the Internet Standards
Publications  Public Policy
About ISOC Education

The Internet Society's .Org Bid 

Corporate Backgrounder

Despre Afilias Limited

Dot Org Logo

Compania Afilias Limited are sediul central in Dublin, Irlanda, un sediu central pentru SUA in zona Philadelphia, si detine un birou de vanzari in Londra, Marea Britanie. Afilias este operator de registru pentru domeniul .INFO, primul domeniu nou de nivel 1 nerestrictionat (Top Level Domain) in ultimii 17 ani. Afilias s-a constituit in luna septembrie a anului 2000 ca raspuns al nevoii existentei unui mediu concurential mai intens in industria administrarii de nume de domeniu la nivelul registrului.

Doua luni mai tarziu, in noiembrie 2000 Afilias devine primul dintre cei 7 noi operatori pentru domenii de nivel 1, selectati de catre ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pentru a lansa un nou sistem de registru utilizand un model bazat pe standardul EPP.

In calitate de furnizor de servicii de registru, Afilias este de asemenea partener al AusRegistry Pty. Ltd. in crearea si operarea noului registru pentru domeniul de nivel 1 al codurilor de tara .AU (country code TLD). Afilias a cooperat cu AusRegistry la conceperea propunerii castigatoare, care a garantat echipei drepturile de operator de registru, participand la crearea infrastructurii generale de gestionare al acestuia.

Despre .INFO

Produsul distinctiv al Afilias este .INFO - primul domeniu nou de nivel 1 (TLD) si complet nerestrictionat dupa .COM. Domeniul .INFO este de asemenea primul sufix de domeniu realmente global. Avand caracteristici informationale si educative, .INFO este cel mai intuitiv loc pentru cautarea de informatii de catre utilizatorii Internet-ului. Domeniul .INFO este de asemenea o alternativa cunoscuta a audientei internationale care s-a detasat de sistemul compatibil American, .com.
In prezent mai mult de 50% din baza de clienti .INFO este localizata în Europa, doar Germania cumuland 20% din inregistrarile globale. Acesta este un contrast in raport cu piata actuala .COM, unde peste 69% din inregistrari apartin companiilor americane.

Particularitati distinctive

  • Reprezentare globala - Afilias este o companie globala cu operatiuni in Europa si in America de Nord derulate prin birourile sale din Dublin, Londra si SUA, ce asigura companiei infrastructura pentru crearea de noi domenii de nivel 1, la scara mondiala.
  • Experienta in industrie - Afilias a fost prima companie care a lansat unul dintre cele sapte noi domenii de nivel 1, fiind aleasa de ICANN pentru extinderea pietei registrului. In afara structurii sale globale, parteneriatele Afilias in industrie (ex. proiectul codurilor de tara .AU TLD) pozitioneaza compania ca un lider in domeniul serviciilor de registru.
  • WHOIS - Afilias a fost prima companie care a adoptat un model de registru bazat pe noul protocol EPP - Extensible Provisioning Protocol - pentru a stoca informatia de inregistrare pentru toate numele de domeniu .INFO. Aceasta procedura se transforma rapid intr-un standard international, deoarece, atat registrele noi cat si cele vechi migreaza spre acesta, pentru a crea o mai mare flexibilitate si siguranta a datelor. Cu acest registru, centralizarea datelor asigura stabilitate si consistenta inregistrarilor de nume de domeniu .INFO.
  • Rezolutie in timp real - Modelul de registru bazat pe EPP al Afilias, depaseste de asemenea performantele sistemelor uzuale, permitand ca inregistrarile numelor de domeniu .INFO sa fie procesate aproape in timp real. In prezent, cu sistemul RRP ce este utilizat pentru .COM, .NET and .ORG, actualizarea informatiilor WHOIS poate dura intre 24 de ore si 7 zile in vederea distribuirii in toata lumea. Cu registrul .INFO, modificarile pot fi procesate si distribuite in toata lumea in decursul unei perioade de la 15 minute pana la 1 ora - economisind timp pretios pentru cei care doresc sa mentina actualizate site-uri Internet si alte centre de date din toata lumea.

Misiunea

Scopul Afilias este acela de a extinde Internet-ul ca pe o resursa globala care alimenteaza comunicatiile, comertul si comunitatile oamenilor din intreaga lume. Prin introducerea domeniului .INFO, Afilias s-a dedicat complet transformarii Internet-ului intr-o piata cu adevarat globala, implicandu-se atat in dezvoltarea sistemului numelor de domeniu, cat si in mentinerea stabilitatii Internet-ului.

Informatii generale

In luna Noiembrie 2000, Afilias a primit dreptul de a opera registrul .INFO, in urma solicitarii sale catre ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). La 15 mai 2001 contractul intre Afilias si ICANN s-a finalizat, Afilias demarand procedura de autorizare a birourilor de inregistrare ce se ocupa de procedurile de inregistrare a numelor de domeniu .INFO.

La 27 iunie 2001, Departamentul de Comert al SUA, care supervizeaza activitatea ICANN si sistemul numelor de domeniu, a autorizat intrarea .INFO in radacina, permitand domeniului sa inceapa sa se dezvolte.

Afilias a inceput inregistrarile pentru .INFO printr-un program denumnit "Sunrise Period" dedicat detinatorilor de marci comerciale, ce s-a derulat in luna iulie a anului 2001. In septembrie 2001, Afilias a deschis procedura de inregistrare pentru public, iar pana la sfarsitul lunii octombrie .INFO devenise domeniul de nivel 1 avand gradul cel mai ridicat de dezvoltare atins pana in acel moment, cu peste o jumatate de milion de inregistrari in mai putin de doua luni.

# # #

Pentru mai multe informatii despre Afilias sau .INFO, va rugam sa vizitati web-site-ul Afilias la http://www.afilias.info