Internet Society Frontpage

Events Membership
About the Internet Standards
Publications  Public Policy
About ISOC Education

The Internet Society's .Org Bid 

Bid Background information

Informatii Privind Licitatia Internet Society Pentru Domeniul .ORG

Dot Org LogoIn data de 18 iunie 2002, ISOC (Internet Society) a depus o cerere la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pentru a fi desemnata noul operator de registru pentru domeniul de nivel 1 .ORG (Top Level Domain).

Aceasta cerere a fost depusa in urma solicitarilor ICANN pentru propuneri de noi operatori de registru, in vederea preluarii registrului pentru domeniul .ORG odata ce contractul în curs, cu VeriSign, va expira la 31 Decembrie 2002.

Daca ICANN va accepta oferta ISOC, acesta va propune formarea unei noi corporatii non-profit, numita Public Interest Registry Inc. (PIR) care va functiona ca o companie separata. De asemenea, ISOC a depus o scrisoare de intentie la Afilias Limited pentru furnizarea de servicii client-server.

Punctele forte ale ofertei ISOC constau in 4 principii esentiale:

Receptivitatea fata de comunitatea non-comerciala

 • Daca va fi castigatorul licitatiei, PIR preconizeaza sa reprezinte un etalon pentru serviciile de registru operate in interesul publicului, ce vor fi receptive la nevoile comunitatii non-comerciale.
 • PIR va beneficia de vasta experienta acumulata de ISOC, care ii va crea cadrul corespunzator coordonarii politicii si a strategiei domeniului. PIR va putea sa creeze si sa presteze servicii care sa raspunda intereselor publicului.
 • ISOC beneficiaza de o structura globala care ii confera atat o intelegere profunda a problemelor de politica si management cu care se confrunta domeniile de nivel 1, cat si o intuitie precisa privind imbunatatirile propuse pentru domeniul .ORG.
 • ISOC a propus un program global de marketing si relatii publice la care PIR poate apela pentru a aborda nevoia in crestere a comunitatii non-comerciale de educare cu privire la Internet si avantajele sale.
 • ISOC a primit deja multe scrisori de sprijin din partea diferitilor membri din comunitatea non-comerciala internationala, care au convingerea ca PIR va fi un operator de registru care poate transforma domeniul .ORG intr-un adevarat punct comun al entitatilor non-comerciale pe Internet.

Tehnologie superioara

 • Afilias este furnizorul de servicii client-server al ISOC, fiind operator de registru pentru domeniul .INFO - care s-a bucurat de cel mai mare succes dintre cele sapte noi domenii generice de nivel 1 (gTLDs) - si domeniul de nivel 1 pentru coduri de tara .VC (country code TLD).
 • Afilias gestioneaza mai mult de 850,000 nume de domeniu .INFO utilizand noul standard EPP (Extensible Provisioning Protocol) pentru operare de registru. Compania a initiat folosirea standardului EPP, inclusiv prima implementare a capacitatii de transfer a acestuia.
 • Prin arhitectura sa si prin partenerii DNS, Afilias poate asigura in mai putin de 15 minute, in medie, rezolutia site-urilor Internet.
 • Afilias sprijina în prezent peste 90 de birouri de inregistrare acreditate ale ICANN. Acestea deja gestioneaza 99% din inregistrarile curente ale domeniului .ORG.
 • Afilias a pregatit un plan de tranzitie EPP in baza experientei pe care o are atat cu birourile sale de inregistrare, cat si cu o conversie similara derulata pentru segmente ale domeniului .AU in Australia.

Infrastructura internationala fiablila si durabila

 • ISOC este o organizatie non-profit remarcabila, concentrata exclusiv pe probleme de Internet, de mai bine de zece ani.
 • ISOC are peste 150 de organizatii cu statut de membru, si 10,000 de membrii persoane fizice in peste 120 de tari. Avand o platforma cu adevarat globala si o experienta vasta, ISOC are la dispozitite toate resursele necesare pentru ca registrul .ORG sa raspunda nevoilor comunitatii non-comerciale internationale.
 • Avand rolul de sediu organizational al Internet Engineering Task Force (www.IETF.org), Internet Architecture Board (www.IAB.org) si al altor organizatii din industrie, ISOC a sprijinit substantial dezvoltarea standardelor si politicilor dedicate mentinerii stabilitatii infrastructurii Internet.
 • Afilias aduce domeniului .ORG tehnologia care va accelera timpii de rezolutie, va mari rezistenta, siguranta si fiabilitatea, si va asigura o mai buna protectie a informatiilor. In prezent Afilias administreaza peste 850,000 de nume de domeniu .INFO iar sistemele si tehnologia companiei sunt in conformitate cu standardele existente, fiind flexibile, tolerante la erori si cu rezistenta dovedita la operarea in conditii dificile. Printre furnizorii de talie mondiala parteneri ai Afilias se numara UltraDNS si IBM.

Experienta in industrie

 • Internet Standard Process (IETF) este o activitate a ISOC organizata si administrata pentru comunitatea Internet, de catre Internet Architecture Board (www.IAB.org) si Internet Engineering Steering Group (www.IESG.org). Aceasta reprezinta fundamentul oricarei retele moderne, precum si al produselor si serviciilor Internet.
 • In calitatea sa de furnizor de servicii client-server, Afilias contribuie cu o experienta imensa, deoarece domeniul sau reprezentativ, .INFO, ramane cel mai de succes si mai îndelung rulat nou gTLD cu peste 850,000 nume de domeniu administrate.
 • Afilias este un deschizator de drumuri în dezvoltarea tehnologiei avansate a operarii de registru si in implementarea standardului EPP.