Internet Society Frontpage

Events Membership
About the Internet Standards
Publications  Public Policy
About ISOC Education

The Internet Society's .Org Bid 

Background on ISOC

Informatii Generale Internet Society

Dot Org LogoInternet Society (ISOC) este prima organizatie non-profit neguvernamentala care s-a axat exclusiv pe probleme legate de Internet. Compania a fost constituita în anul 1991 pentru a fi punctul central la nivel international, in cooperarea si coordonarea globala in ce priveste dezvoltarea Internet-ului, si are sedii în Washington D.C si Geneva. Prin initiativele sale in curs, in sprijinul educatiei si pregatirii, prin standardele si protocolul Internet, dar si prin politica publica, ISOC a jucat un rol decisiv in garantarea unei dezvoltari stabile si deschise a Internetului. In ultimii 10 ani ISOC a rulat programe internationale de pregatire privind retelele, pentru tarile in curs de dezvoltare, care au jucat un rol vital in instalarea conexiunilor si retelelor Internet in realmente fiecare tara care s-a conectat la Internet.

Scopul principal al ISOC este de a mentine si extinde dezvoltarea si disponibilitatea Internet-ului si a tehnologiilor si aplicatiilor sale, atat ca un tel in sine, dar si ca un mijloc de a permite organizatiilor, profesionistilor si persoanelor fizice din toata lumea sa colaboreze si sa coopereze cat mai eficient in domeniile lor de activitate si de interes.

Domeniile si scopurile specifice ale ISOC includ:

 • Facilitarea unei dezvoltari deschise a standardelor, protocoalelor, administrarii si infrastructurii tehnice a Internet-ului
 • Sprijinirea invatamantului in anumite tari, si acolo unde exista necesitatea
 • Promovarea dezvoltarii profesionale si a oportunitatilor inovatoare in domeniul Internetului
 • Oferirea de informatii de incredere cu privire la Internet
 • Punerea la dispozitia utilizatorilor Internet a unor foruri de discutii privind problemele care afecteaza evolutia Internet-ului, dezvoltarea si utilizarea, inclusiv probleme tehnice, comerciale si de societate
 • Cultivarea unui mediu de cooperare internationala, a unei comunitati si a unei culturi care sa permita auto-conducerea in activitate
 • Deservirea ca punct cheie in eforturile coroborate in promovarea Internet-ului ca un mijloc util, in beneficiul lumii intregi
 • Administrarea si coordonarea initiativelor privind strategia - inclusiv de tip umanitar, educational si in cadrul societatilor.

ISOC se concentreaza in crearea unui impact în urmatoarele 4 domenii:

 • ISOC sprijina extinderea globala a Internet-ului si utilizarea sa in cadrul a numeroase initiative educationale cum ar fi cursuri de pregatire regionale si cu privire la retele (NTWs) sau conferinte anuale ca INET si NDSS.
 • ISOC adopta si promoveaza pozitii in probleme de deosebit interes pentru comunitatea globala Internet, cum sunt: confidentialitatea, securitatea, nume de domeniu internationalizat si IPv6. Compania este implicata si in alte domenii ce includ impozitarea, foruri oficiale, diviziunea digitala si probleme de drept de proprietate intelectuala.
 • Standarde si protocol: ISOC este centrul organizational al Internet Engineering Taks Force (www.IETF.org), Internet Architecture Board (www.IAB.org) si al Internet Engineering Steering Group (www.IESG.org). Aceste standarde sunt fundamentul oricarei retele moderne, precum si al produselor sau serviciilor Internet.
 • Membrii: lucreaza in stransa legatura cu organele importante de reglementare in domeniul Internet-ului

ISOC are doua tipuri de membrii: persoane fizice si organizatii. In prezent, ISOC peste 10,000 membri individuali constituiti în principal din persoane interesate în dezvoltarea si adoptarea globala a Internet-ului. Calitatea de membru se obtine gratuit. Membrii sunt de la promotori ai Internetului pana la cetateni interesati, si vin din toata lumea.

In plus, ISOC are peste 150 de organizatii cu statut de membru. Acestia au preocupari globale si reprezinta o gama larga de entitati non-comerciale ca Universitatea din Stockholm, Centrul pentru Tehnologia Inovatiei din Virginia, si Centrul International pentru Dezvoltarea Autostrazii de Informatii in limba Franceza, dar si corporatii cum sunt Cisco Systems, Inc. sau Deutsche Telekom AG.

Un aspect important in ce priveste activitatea ISOC, este acela ca reprezinta centrul organizational al multor organisme cu importanta influenta in stabilirea standardelor Internet, cum sunt Internet Engineering Taks Force, Internet Architecture Board sau Internet Engineering Steering Group.

De asemenea, ISOC lucreaza indeaproape cu majoritatea organismelor ce stabilesc standardele industriei Internet-ului si care au o influenta majora in aceasta: Computer Emergency Response Team Coordination, Forum of Incident Response and Security Teams, the National Institute of Standards and Technology si Regional Internet Registry for Europe. ISOC a fost profund implicata si in probleme de dezvoltare tehnica a Internet-ului pe parcursul deceniului de cand compania functioneaza, si are o experienta considerabila in impactul acestuia asupra segmentelor non-comerciale, nedeservite si insuficient dezvoltate.